Druga stamostalna izložba fotografija

Izložba fotografija Željka Đukića još jedna potvrda suživota u Bijelom Polju
Autor, kojem je ovo druga po redu samostalna izložba, kazao je da je na ovaj način želio dati svoj doprinos promociji Bijelog Polja kao grada tolerancije, u kome nema razlika.
Izložba „Očuvanje i vrednovanje muslimanske-bošnjačke tradicije i običaja na seoskom području kroz objektiv Crnogorca pravoslavca“ kroz objektiv autora Željka Đukića otvorena je u Kući Rista Ratkovića u Bijelom Polju.

Otvarajući izložbu, direktor JU „Ratkovićeve večeri poezije“ Kemal Musić je kazao da samo majstori fotografije uspijevaju da ispričaju priču i da kažu više nego što bi to neko učinio riječima, zbog čega je, navodi, fotoaparat moćno sredstvo u rukama Željka Đukića.

„Predstavljeni radovi kroz koje se bavio tradicijom Bošnjaka i Muslimana su svojevrsna foto priča roman u slikama, jer je predstavljeno cjelokupno nasljeđe Bošnjaka-Muslimana prikazano kroz objektiv Željka Đukića, počev od načina života i vjerskih običaja, sakralne arhitekture, tradicionalnog načina odijevanja i ishrane do folklornog bogatstva”, kazao je Musić, dodajući da je kroz svoj rad Đukić podsjetio da su kultura i tradicija najveće vrijednosti jednog naroda.
Musić je podsjetio da će zahvaljujući ovom radu biti sačuvani pojedini segmenti kulture i tradicije Bošnjaka i Muslimana na ovim prostorima.

„Ova izložba tjera na razmiljanje, podstiče maštu i izaziva emociju a dok gledamo ove fotografije kao da slušamo najljepšu sevdalinku“, kazao je Musić.
Autor, kojem je ovo druga po redu samostalna izložba, kazao je da je na ovaj način želio dati svoj doprinos promociji Bijelog Polja kao grada tolerancije, grada u kome nema razlika, gdje su svi isti i jednaki.

Predstavio je 250 fotografija, većina je izložena, jedan dio je u publikaciji a jedan dio se prikazivao na TV ekranu.

„Upravo kroz odrastanje i život sa prijateljima i komšijama Muslimanima-Bošnjacima dosta sam i naučio običaja i prisustvovao brojnim tradicionalnim ceremonijama. To je bio razlog što sam kroz fotografiju želio da akviziram i sačuvam sadašnjost i tradiciju islama sa motivima ruralnih područja, gdje žive ljudi koji i dalje gaje te stare običaje, obučeni su u tradiconalnu nošnju i gaje svoju kulturu“, kazao je Đukić.
Efendija Admir Zekić je kazao da je velika čast kada svoj pripadnik naroda promoviše i sakuplja kulturno blago, ali da je ta čast mnogo veća kada to uradi pripadnik drugog naroda.

„Kolika je tek satisfakcija kad pripadnik drugog naroda dođe i iznese i predstavi svoje komšije u jednom tako lijepom obliku koji možda ni pripadnik tog istog naroda ne bi bio, zbog rutine, u stanju da na ovakav lijep temeljit način predstavi. Ovo je svjedočanstvo o kulturi i suživotu u jednom mjestu i djelo koje šalje puno pozitivnih poruka“, rekao je Zekić.

Potpredsjednik Opštine Nermin Bećirović je kazao da je izložba jedna u nizu potvrda suživota u tom gradu.

Izložba će biti otvorena sedam dana.

fotografije u elektronskom izdanju možete pogledati na www.tradicija.org.me