PORALIST valorizuje ljekovito bilje u Crnoj Gori i Srbiji

„Crnogorska i srbijanska tradicija je u prošlosti posebno prepoznavala značaj ljekovitog  bilja, a danas je to sve manje popularno, što znači da imamo dovoljno ljekovitog bilja koji mali broj ljudi, sakuplja, uzgaja i prerađuje“, kazao je Đukić.

Kroz  projekat PORALIST  podići će se svijest građana, stanovništvo će se edukovati i motivisati da ponovo započne  da sakuplja ljekovito bilje, da pravi razne čajeve, kao i razne gastronomske proizvode.

„Time bi sa jedne strane obezbijedili finansijsku egzistenciju, a sa druge strane bi ljekovito bilje kojim je Bijelo Polje bogato stavili u turističke svrhe“,„Smatramo da je jako značajno da lokalne zajednice prepoznaju značaj ljekovitog bilja posebno što su u projekat uključeni eksperti iz međunarodno priznate institucije „Dr Josif Pančić“ iz Beograda. Oni su proteklog mjeseca bili u Bijelom Polju i obišli teritoriju Bjelasice gdje su mapirali ljekovito bilje aktuelno u jesenjim danima. Zatim su obišli koritsku visoravan u blizini Đalovića pećine još jedne buduće turističke destinacije i Vranešku dolinu koja je već biznis zona – naveo je Željko Đukić. Učesnici treninga su  građani koji prepoznaju značaj ljekovitog bilja. Slavoljub Tasić i Dejan Pljevljakušić, eksperti iz Instituta za proučavanje ljekovitog bilja „Dr Josif Pančić“, danas drže predavanja o značaju lekovitog bilja, ističući da je cilj današnjeg treninga.   Vjerujem da će ljekovito bilje doprinjeti i turističkoj ponudi Bijelog Polja s obzirom da ovaj potencijel nije doboljno valorizovan.